HERBÁŘ PERUÁNSKÝCH BYLIN A ROSTLIN
dary And a Amazonie




Alcachofa - Artyčok

Používa se při zdravotních problémech:


Očištění  /  Trávení, žaludek, střeva  /  Játra  /  Cholesterol  /  Krevní oběh
 ALCACHOFA - Cynara scolymus  

 













Vyslovuje se:  alkačofa

Artyčok je vytrvalá bylina pocházející ze Středomoří. Má přímou, plstnatou a nevětvenou lodyhu, vysokou až 180 cm, na konci s velkou masitou hlavou. Květy jsou malé a modré. Rub listů je bíle plstnatý. Pěstoval se už ve starém Egyptě, Řecku a Římě, kde se používal jako důležité jídlo při hostinách. V Peru se pěstuje v horách a vysoké džungli. Dužnaté květní úbory jsou velmi oblíbené ve Francii. Z původního planého artyčoku byly vyšlechtěny dva typy kulturních rostlin, artyčok, pěstovaný pro jedlé květní úbory, a kardus čili španělský artyčok, u něhož se jedí stonky a listy. U nás se pěstuje jako zelenina. Příjemná hořká chuť artyčoku a její dobrý účinek na trávení se uplatnily v nápojovém průmyslu při výrobě alkoholických i nealkoholických výrobků.
V bylinných kúrách se užívá především odvar z listů. Listy Artyčoku se sbírají v době květu rostliny a rychle se suší. Mají hořkou chuť.
Obsahují hořčinu cinarin, což je aktivní a vysoce účinná látka, sliz a tříslovinu, inulin, různé enzymy, vitamín A, vitamín B, flavonové deriváty (scolymosid, cynarosid) a organické kyseliny. Artyčok je zdrojem kyseliny listové a vápníku.
100g listů Artyčoku obsahuje:
49 kalorií, bílkoviny (2,4 g), tuky (0,1 g), sacharidy (9,5 g), vlákninu (2 g),
vodu (82,5 g), cholesterol (0 g), sodík (47 mg), draslík (350 mg), fosfor (130 mg), vápník (53 mg), železo (1,2 mg), provitamin A (17 mg), vitamin E (0,2 mg), B1 (
0,14 mg), B2 (0,1 mg), B3 (0,9 mg), C (8 mg), měď (320 mg), hořčík (380 mg).


 
 

Alcachofa - Artyčok
 podporuje přirozeným způsobem činnost jater, povzbuzuje tvorbu a sekreci žluči
 příznivě ovlivňuje akutní a chronické záněty žlučových cest, upravuje trávicí potíže a správné funkce střev
 podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí
 snižuje hladinu krevního cukru a je vhodným doplňkem při léčbě diabetu
 zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách
 podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a je také doporučován při poruchách její funkce
 celkově zlepšuje trávení a látkovou výměnu
 zlepšuje krevní oběh
 má pozitivní vliv na činnost srdce
 zmírňuje deprese
 napomáhá udržení správných funkcí organismu a má antioxidační účinky
 říká se, že má omlazující účinky a zabraňuje stárnutí
 pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost a má očistné vlastnosti
 vzhledem k vysokému obsahu železa je velmi účinným prostředkem při anemii, oslabení a rekonvalescenci

 

V Peru Použití:
  • při zvýšené hladině cholesterolu,
  • při zánětech ledvin a močových cest,
  • při dysfunkcích trávicího traktu, hlavně jater,
  • Crohnově chorobě
  • při artritidě, revmatismu
  • cukrovce
  • dně
  • zvýšeném krevním tlaku
  • anemii
  • zácpách
  • při detoxikaci
Příprava:
3 g (1lžíce) sušené rostliny zalít cca 700 ml vody a vařit 5 minut. Může se také zalít vroucí vodou, ponechat 15 minut vyluhovat a pít 3x denně 1 sklenku.

Není doporučeno dětem, těhotným a kojícím ženám.






 

Používa se při zdravotních problémech:


Očištění  /  Trávení, žaludek, střeva  /  Játra  /  Cholesterol  /  Krevní oběh