HERBÁŘ PERUÁNSKÝCH BYLIN A ROSTLIN
dary And a Amazonie
Toggle navigation
Seznam všech bylin:
Wira Wira
|
Aguaymanto
|
ACHIOTE
|
Alcachofa - Artyčok
|
Algarrobo
|
Anona Graviola
|
Cacao - Kakaovník
|
Caigua
|
Camu Camu
|
Canchalagua
|
CAÑIHUA
|
Cola de Caballo
|
Cuti Cuti
|
Flor de arena
|
HABAS
|
Hercampuri
|
Hierba Luisa
|
Chanca Piedra
|
Chia
|
Chuchuhuasi
|
Juan de Alonso
|
Kudzu
|
Lucuma
|
Maíz Morado
|
Maka Maca
|
Manayupa
|
Marco
|
Muňa-Muňa
|
Nopal - opuncie
|
Panela
|
Pasuchaca
|
Quinua
|
Růžová sůl Inků
|
Sacha Inchi
|
Sangre de drago
|
Spirulina andina
|
Tahuari
|
Ubos
|
Vilcacora
|
Yacon
|
Yuca Manihot
Použití všech bylin dle zdravotních problémů:
Anemie
|
Afty
|
Alergie
|
Andropauza
|
Antioxidanty
|
BEZLEPKOVÁ DIETA
|
Borelioza
|
Cukrovka
|
Deprese
|
Dna
|
Dýchací cesty
|
Energie
|
Gynekologické problémy
|
Hemeroidy
|
Cholesterol
|
Impotence/Libido
|
Imunita
|
Infekce
|
Játra
|
Kameny ledvinové a žlučové
|
Kašel
|
Klimakterium
|
Koliky
|
Kožní problémy
|
Krevní oběh
|
Ledviny
|
Migréna
|
Močové cesty
|
Mozek, podpora, prokrvení
|
Nadváha
|
Nachlazení
|
Neplodnost
|
Nervový systém
|
Nespavost
|
Očištění
|
Osteoporoza
|
Paměť
|
Paraziti
|
Plísně, Houby
|
Posílení organismu
|
Prostata
|
Průjem
|
Rakovina, nádorová onemocnění
|
Revitalizační
|
Slinivka
|
Srdce
|
Trávení, žaludek, střeva
|
Únavový syndrom, stres, vyčerpání
|
Vředy
|
Vředy žaludeční
|
Vysoký krevní tlak
|
Zácpa
|
Záněty střev (crohn)
|
Zrak - podpora
Herbář peruánských bylin a rostlin
»
Nervový systém
Lucuma
Používa se při zdravotních problémech:
Nervový systém
/
Revitalizační
/
Posílení organismu
/
BEZLEPKOVÁ DIETA
/
Kožní problémy
/
Cholesterol
/
Imunita
/
Krevní oběh
Pouteria Lucuma
LUCUMA - SLADKÉ ZLATO INKŮ
Vyslovuje se : Lukuma
Lucuma,
prášek z populárního ovoce v Peru, známého také jako „Zlato Inků“, nyní po dlouhé době zapomnění prožívá svůj velký návrat, jak v Peru tak i ve světě. V poslední době se stává oblíbenou a vyhledávanou pochoutkou také i u nás. Jako zdroj energie, dobré nálady, přírodní sladidlo a pochutina v kuchyni.
Lucuma je prastarým peruánským ovocem. Objevuje se i v peruánských mýtech a legendách. Podle kronikářů a historiků, bylo použití Lucumy zaznamenáno již před érou Inků. Potvrzují to důkazy v podobě tvarovaných keramických nádob kultury Mochica a textilií, znázorňujících toto ovoce, které bylo používáno jako součást stravy. Na území Peru, v andských oblastech, jsou ještě stále ekotypy Lucumy rostoucí divoce. Jeho jiné názvy jsou Lúcumo, lucmo.
Strom dosahuje výšky 15 metrů, a vyskytuje se převážně v nadmořské výšce mezi 1.000 a 2.400 m.n.m. Plod Lucumy je oválného tvaru, velikosti avokáda, o délce 8-10 cm, s tmavě zelenou slupkou, která se po dozrání mění na hnědozelenou. Dozrálé ovoce má žlutooranžovou dužinu, dost vláknitou, s jedinečnou sladkou chutí. Uvnitř se nachází 2-5 velkých, tmavě hnědých semen. Vzhledem k mimořádné poptávce po Lucumě v Peru i na mezinárodní úrovni, její pěstování a produkce se neustále rozšiřuje.
Čemu vděčí Lucuma za rostoucí popularitu?
Ovoce Lucuma je v Peru velmi populární. Jeho dřeň se převážně konzumuje čerstvá. Na období, kdy není ovoce dozrálé se upravuje do podoby moučky. Jemně mletá moučka z plodů Lucumy je zlatožluté barvy, charakteristické sladké chuti. Obsahuje mnoho živin, včetně beta-karotenu, železa, zinku, vitamínu B3, vápníku a bílkovin.
►
Je dobrým zdrojem pomalu vstřebatelných sacharidů. Plody Lucumy jsou přirozeně sladké, ale mají nízký glykemický index, takže jsou zdravou volbou pro jednotlivce, kteří chtějí snížit spotřebu cukru.
►
Lucuma má vysoký obsah niacinu (vitamín B3), který usnadňuje metabolismus proteinů a má vliv na tvorbu energie.
►
Doporučuje se k léčbě deprese, a k udržení správné činnosti nervového systému.
►
Nedávné studie potvrzují, že tento vitamín pomáhá snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, proto je důležitý při léčbě mnoha nemocí, zejména obezity a kardiovaskulárních onemocnění.
►
Poměrně vysoká hodnota obsahu železa pomáhá ke zvýšení hladiny hemoglobinu v krvi, což je důležité při boji s anemií (díky sladké chuti velmi chutná i dětem).
►
Obsah karotenu může snížit riziko infarktu myokardu a zvyšuje účinnost imunitního systému.
►
Lucuma, kromě toho, že má vynikající chuť, má také vysokou výživovou hodnotu.
►
Pomáhá zmírnit příznaky únavy.
►
Má dobrý vliv na stav pokožky. Pomáhá při léčbě kožních onemocnění a podráždění.
State University of New Jersey po provedených výzkumech upozornila na významné protizánětlivé účinky plodů Lucumy, pozitivní efekt při léčení ran a buněčné regeneraci.
Rovněž vyzdvihla význam Lucumy v boji proti předčasnému stárnutí.
Jak se dá využít Lucuma?
U nás se běžně používá prášek (moučka) z Lucumy. Jemně mletý prášek z plodů je zlatožluté barvy, charakteristické sladké chuti, která trochu připomíná vanilku, karamel, javorový sirup nebo i lehce oříšky. Má dost rozsáhlé použití, jak v průmyslu, tak i v kuchyni. Je všestrannou, zdravou a chutnou potravinou, skvělou volbou pro širokou veřejnost včetně malých dětí.
Průmyslově se používá při výrobě zmrzliny.
K čemu ji lze využít v kuchyni?
►
Lze z ní připravovat různé ovocné koktejly.
►
Dodává se do koláčů a pečiva, dortů, pudinků.
►
Jako prostředek k ochucení do ovesné kaše a cereálií, výborně zvýrazní také jogurt a tvaroh.
►
Při přípravě dezertů a domácí zmrzliny.
►
Je výborným doplňkem jídelníčku nejen pro osoby vyznávající aktivní a zdravý životní styl, ale i pro jedince na dietním režimu či diabetiky.
►
Může být také adekvátní náhražkou rafinovaného cukru, a dá se používat jako sladidlo s vanilkovo-ořechovou chutí.
S
ohledem na množství zdravé vlákniny, která není rozpustná, se pro lepší výsledek doporučuje použít k přípravě mixer nebo
šejkr.
Prášek z Lucumy neobsahuje lepek, nemá žádné vedlejší účinky a prospívá lidskému organizmu.
Je vhodný pro sportovce, těhotné ženy i malé děti. Ocení ho rovněž vegetariáni, vegani a diabetici.
Historie užívání Lucumy je velmi dlouhá. V současné době, je její chuť často upřednostňována v cukrářských výrobcích i ve zmrzlině před čokoládou nebo vanilkou. Zařazením do jídelníčku se můžete těšit nejen z její výborné chuti, ale také jejími účinky
.
Používa se při zdravotních problémech:
Nervový systém
/
Revitalizační
/
Posílení organismu
/
BEZLEPKOVÁ DIETA
/
Kožní problémy
/
Cholesterol
/
Imunita
/
Krevní oběh
Chci zkusit produkt z této byliny