HERBÁŘ PERUÁNSKÝCH BYLIN A ROSTLIN
dary And a Amazonie




Lucuma

Používa se při zdravotních problémech:


Nervový systém  /  Revitalizační  /  Posílení organismu  /  BEZLEPKOVÁ DIETA  /  Kožní problémy  /  Cholesterol  /  Imunita  /  Krevní oběh
Pouteria Lucuma
LUCUMA - SLADKÉ ZLATO INKŮ







 










Vyslovuje se : Lukuma
Lucuma, prášek z populárního ovoce v Peru, známého také jako „Zlato Inků“, nyní po dlouhé době zapomnění prožívá svůj velký návrat, jak v Peru tak i ve světě. V poslední době se stává oblíbenou a vyhledávanou pochoutkou také i u nás. Jako zdroj energie, dobré nálady, přírodní sladidlo a pochutina v kuchyni.

Lucuma je prastarým peruánským ovocem. Objevuje se i v peruánských mýtech a legendách. Podle kronikářů a historiků, bylo použití Lucumy zaznamenáno již před érou Inků. Potvrzují to důkazy v podobě tvarovaných keramických nádob kultury Mochica a textilií, znázorňujících toto ovoce, které bylo používáno jako součást stravy. Na území Peru, v andských oblastech, jsou ještě stále ekotypy Lucumy rostoucí divoce. Jeho jiné názvy jsou Lúcumo, lucmo.




Strom dosahuje výšky 15 metrů, a vyskytuje se převážně v nadmořské výšce mezi 1.000 a 2.400 m.n.m. Plod Lucumy je oválného tvaru, velikosti avokáda, o délce 8-10 cm, s tmavě zelenou slupkou, která se po dozrání mění na hnědozelenou. Dozrálé ovoce má žlutooranžovou dužinu, dost vláknitou, s jedinečnou sladkou chutí. Uvnitř se nachází 2-5 velkých, tmavě hnědých semen. Vzhledem k mimořádné poptávce po Lucumě v Peru i na mezinárodní úrovni, její pěstování a produkce se neustále rozšiřuje.

 
















Čemu vděčí Lucuma za rostoucí popularitu?

Ovoce Lucuma je v Peru velmi populární. Jeho dřeň se převážně konzumuje čerstvá. Na období, kdy není ovoce dozrálé se upravuje do podoby moučky. Jemně mletá moučka z plodů Lucumy je zlatožluté barvy, charakteristické sladké chuti. Obsahuje mnoho živin, včetně beta-karotenu, železa, zinku, vitamínu B3, vápníku a bílkovin.

Je dobrým zdrojem pomalu vstřebatelných sacharidů. Plody Lucumy jsou přirozeně sladké, ale mají nízký glykemický index, takže jsou zdravou volbou pro jednotlivce, kteří chtějí snížit spotřebu cukru.

Lucuma má vysoký obsah niacinu (vitamín B3), který usnadňuje metabolismus proteinů a má vliv na tvorbu energie. Doporučuje se k léčbě deprese, a k udržení správné činnosti nervového systému.
Nedávné studie potvrzují, že tento vitamín pomáhá snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, proto je důležitý při léčbě mnoha nemocí, zejména obezity a kardiovaskulárních onemocnění.
Poměrně vysoká hodnota obsahu železa pomáhá ke zvýšení hladiny hemoglobinu v krvi, což je důležité při boji s anemií (díky sladké chuti velmi chutná i dětem).
Obsah karotenu může snížit riziko infarktu myokardu a zvyšuje účinnost imunitního systému.
Lucuma, kromě toho, že má vynikající chuť, má také vysokou výživovou hodnotu.
Pomáhá zmírnit příznaky únavy.
Má dobrý vliv na stav pokožky. Pomáhá při léčbě kožních onemocnění a podráždění.

State University of New Jersey po provedených výzkumech upozornila na významné protizánětlivé účinky plodů Lucumy, pozitivní efekt při léčení ran a buněčné regeneraci.
Rovněž vyzdvihla význam Lucumy v boji proti předčasnému stárnutí.

Jak se dá využít Lucuma?


U nás se běžně používá prášek (moučka) z Lucumy. Jemně mletý prášek z plodů je zlatožluté barvy, charakteristické sladké chuti, která trochu připomíná vanilku, karamel, javorový sirup nebo i lehce oříšky. Má dost rozsáhlé použití, jak v průmyslu, tak i v kuchyni. Je všestrannou, zdravou a chutnou potravinou, skvělou volbou pro širokou veřejnost včetně malých dětí.
Průmyslově se používá při výrobě zmrzliny.

 
K čemu ji lze využít v kuchyni?
Lze z ní připravovat různé ovocné koktejly.
Dodává se do koláčů a pečiva, dortů, pudinků.
Jako prostředek k ochucení do ovesné kaše a cereálií, výborně zvýrazní také jogurt a tvaroh.
Při přípravě dezertů a domácí zmrzliny.
Je výborným doplňkem jídelníčku nejen pro osoby vyznávající aktivní a zdravý životní styl, ale i pro jedince na dietním režimu či diabetiky.
Může být také adekvátní náhražkou rafinovaného cukru, a dá se používat jako sladidlo s vanilkovo-ořechovou chutí.
    ohledem na množství zdravé vlákniny, která není rozpustná, se pro lepší výsledek doporučuje použít k přípravě mixer nebo  
     šejkr.
Prášek z Lucumy neobsahuje lepek, nemá žádné vedlejší účinky a prospívá lidskému organizmu.
Je vhodný pro sportovce, těhotné ženy i malé děti. Ocení ho rovněž vegetariáni, vegani a diabetici.

Historie užívání Lucumy je velmi dlouhá. V současné době, je její chuť často upřednostňována v cukrářských výrobcích i ve zmrzlině před čokoládou nebo vanilkou. Zařazením do jídelníčku se můžete těšit nejen z její výborné chuti, ale také jejími účinky.


Používa se při zdravotních problémech:


Nervový systém  /  Revitalizační  /  Posílení organismu  /  BEZLEPKOVÁ DIETA  /  Kožní problémy  /  Cholesterol  /  Imunita  /  Krevní oběh