HERBÁŘ PERUÁNSKÝCH BYLIN A ROSTLIN
dary And a Amazonie




Hercampuri

Používa se při zdravotních problémech:


Nadváha  /  Očištění  /  Trávení, žaludek, střeva  /  Játra  /  Cukrovka  /  Cholesterol
 HERCAMPURI - Gentianella alborosea

 

 















Vyslovuje se : erkampuri

Hercampuri - tato drobná, 3-15 cm vysoká trvalka roste v malých skupinkách v těžko přístupných polohách peruánských And, ve výškách 3.500 - 4.300 m n. m. Lodyha je tmavohnědá, malé lísky žlutavě zelené až tmavozelené a kalichovité květy lilové, fialové až tmavomodré. Plody Hercampuri obsahují množství hnědých nebo černých semen. Odvary z Hercampuri byly známy již za časů civilizace Inků a používaly se ke snížení horečky a při bolestech žaludku. Ve fytoterapii se užívá celá nadzemní část rostliny.
Obsahové látky:
monoterpeny pentanové - amarosverin, amarogentin, sesterpenoidy - nitidazin, nitiol, flavonoidy - izioorientin, magniferin, xantony - norsvertianin, demetylobellidifolin, svertianin, steroly - cholesterol, stigmasterol, ergosterol, saponiny, taniny, třísloviny, kyselina gencianová, minerály - Al, Ca, K, Na, Mg.
Odvar z Hercampuri posiluje činnost jater a žlučníku, má vliv na tvorbu a vylučování žluči, a tím pomáhá předcházet vzniku žlučových kamínků. Podporuje metabolizmus tuků, snižuje hladinu cholesterolu, usnadňuje trávení a čistí krev. Hercampuri se používá rovněž při snižování tělesné nadváhy. Má antioxidační a hepatoprotektivní vlastnosti. Po Manayupě je to druhá nejužívanější očistná rostlina. Odvary z Hercampuri se používají při jaterních chorobách (virový zánět, cirhóza), k očistě krve, ke snížení tělesné hmotnosti (nadváhy) a jako pomocné při diabetes. V současnosti se nejvíce používají ke snížení hladiny cholesterolu, očistě a regeneraci jater. Nenechte se odradit hořkou chutí byliny, je neobvykle účinná. Doporučujeme začínat od slabších dávek a postupně je zvyšovat, snadněji si zvyknete na její chuť.
 
















TRADIČNÍ POUŽITÍ V LIDOVÉ PERUÁNSKÉ  MEDICÍNĚ PŘI:

   ►léčbě jaterních chorob (cirhóze, virových zánětech)
   ►regeneraci a povzbuzení funkce jater a žlučníku
   ►cukrovce
   ►úpravě metabolismu a s tím spojeném odbourávání tuků
   ►otylosti
   ►pálení žáhy
   ►při infekcích
   ►zvýšené hladině cholesterolu
   ►očistě krve

 
PŘÍPRAVA A POUŽITÍ:

1 lžíci (1 g) byliny zalít cca 0,7 litrem studené pitné vody a za mírného varu 5 minut povařit. Odcedit, podávat 3x denně sklenku. Nepoužívat dlouhodobě, maximálně po dobu 2 měsíců. Není určeno pro osoby s vředovým onemocněním duodenu.









JAKO ZAJÍMAVOST:

pro svou výjimečně hořkou chuť odvarů zná svět bylinku Hercampuri jako Té amargo -"hořký čaj".

  
 













Sběr hercampuri
 
ZDROJ
Plantas Medicinales Nativas del Peru, PALACIOS VACCARO W.J., Concytec, Lima, Perú, 1997, ISBN 9972-50-002-1
Amazonian Ethnobotanical Dictionary, DUKE A.J., VASQUEZ R., C.R.C. Press, Boca Raton, USA, 1994,  
Manual de fitoterapia, LOPEZ VILLAR M., VARGAS VILLAVICENCIO O., Programa Nacional de Medicina Complementaria del Seguro Social de Salud - EsSalud, Lima, Perú, 2001,
De Salvia y Toronjil - Guía de Medicina Natural para la Salud de la Mujer, VARGAS L., VARGAS R., NACCARATO P., Ed. Gráfica Bellindo, Lima, Perú, 1995,
Diccionario enciclopedico de plantas utiles del Perú, BRACK EGG A., CBC – Centro de Estudios Regionales Andinos «Bartolomé de Las Casas» , Cuzco, Perú, 1999 , ISBN 9972-691-21-0
Vocabulario de los nombres vulgares de flora peruana, SOUKUP J. SDB, Editoria Salesiana, Lima, Perú, 1975

Používa se při zdravotních problémech:


Nadváha  /  Očištění  /  Trávení, žaludek, střeva  /  Játra  /  Cukrovka  /  Cholesterol