HERBÁŘ PERUÁNSKÝCH BYLIN A ROSTLIN
dary And a Amazonie




Chia

Používa se při zdravotních problémech:


Mozek, podpora, prokrvení  /  Nervový systém  /  Srdce  /  Únavový syndrom, stres, vyčerpání  /  BEZLEPKOVÁ DIETA  /  Antioxidanty  /  Energie  /  Imunita  /  Krevní oběh
Salvia hispanica

CHIA - PERUÁNSKÁ SEMÍNKA
Nová hvězda z oblasti super potravin.

 

























Vyslovuje se: čia
V poslední době se dostávají na přední místo v oblasti zdravé výživy drobná semínka šalvěje hispánské, známé jako Chia. Jejich popularita se ve světě velmi rychle šíří.
Semínka Chia byly tradiční potravinou Aztéků a Mayů. Pokud se vydávali na cesty, vždy měli jako vydatný zdroj energie zásobu semínek s sebou. Pomáhala jim překonat drsné podmínky a zvýšit výdrž během válečných výprav.
Salvia hispanica – Chia - roste v některých oblastech Jižní a Střední Ameriky více než 4000 let. Již v době kolem roku 900 př.n.l. se v oblastech dnešního Mexika používala jako platidlo, což jen potvrzuje jejich vysokou hodnotu a cenu.
Salvia dorůstá do výšky 1,5 metru. Podle druhu jsou květy barvy fialové až bílé. Uvnitř plodu se nachází malé, hladké, lesklé semínko oválného tvaru (cca 2 mm dlouhé a 1,5 mm široké), černošedé až bílé barvy.
Název semínek Chia pochází od aztéckého slova „chian“, což znamená „olejnatý“ (jsou vydatným zdrojem Omega-3 mastných kyselin). Mají přezdívku „zrnka běžců“, protože podle pověsti mají schopnost dodat výdrž při dlouhých běžeckých výkonech.
Salvia hispanica je náročná na podmínky, nelze ji pěstovat všude, čemuž odpovídá i její cena.

 

 

 
















CO CHIA SEMÍNKA OBSAHUJÍ
Po mnoha staletích, kdy byla téměř zapomenutá, se začali vědci o vlastnostech Chia více zajímat. Díky tomu je dnes již spolehlivě prokázáno, že mají vysokou nutriční hodnotu.
Chia je velmi bohatým zdrojem Omega. Jedná se především o kyselinu alfa-linolenovou, která je nezbytnou součástí stravy, a kterou organismus nedokáže vyrobit sám. Je rostlinným zdrojem s nejvyšší koncentrací Omega-3. Semínka obsahují 32 % tuků, z nichž kyselina linolenová (omega 3) představuje 63 % a linolová (omega 6) 20 %, ve vzájemném ideálním poměru.
Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, vlákniny, vitamínů a minerálů, obsahují železo, hořčík, draslík, fosfor a zinek, vitamíny E a B.
Semena Chia poskytují také snadno stravitelné bílkoviny, 19-23% jejich hmotnosti je protein.
Obsahují kvalitní, rozpustnou vlákninu (27%) ve formě slizu, která pomáhá při snižování hmotnosti a obezitě.
Neobsahuje lepek a tím je ideální pro osoby trpící celiakií.
Po smíchání s vodou se vytváří gel, semínka dokáží až 12x zvětšit svůj objem. Čím déle jsou v tekutině, tím více se kolem nich vytváří kompaktní gelová vrstva, která má stejné vlastnosti. Po konzumaci dává pocit sytosti, usnadňuje vstřebávání živin a díky navázané tekutině skvěle organismus hydratuje, což má příznivý vliv na jakoukoli fyzickou zátěž.
Vliv semínek na náš organizmus
O semínkách Chia toho bylo napsáno již hodně a jejich účinky jsou nepopíratelné.
Ve Spojených státech jsou Chia známé jako přírodní prostředek dodávající energii, fyzickou sílu a vytrvalost, tedy také jako ideální výživa pro sportovce.
Jsou významným antioxidantem, mohou být nápomocné při snižování hladiny cholesterolu (LDL) a triglyceridů v krvi, při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, mají blahodárný vliv na srdce a cévy, buněčné stěny, nervy a imunitu, posilují nervový systém, zkvalitňují paměť, pomáhají předcházet vzniku Alzheimerovy choroby.
Vysoký obsah omega-3 podporuje transport živin z trávicího traktu, pomáhá zlepšit metabolismus, umožňuje odstranění tuků a asimilaci živin.
Chia semínka také zpomalují vstřebávání sacharidů a regulují hladinu cukru v krvi. To je důvod, proč jsou vhodná pro diabetiky. Studie provedené na University of Toronto ukázaly, že u diabetiků, kteří jedli Chia semínka po dobu tří měsíců, došlo k výraznému poklesu hodnot cukru v krvi.
Mohou také snížit rizika a příznaky jiných onemocnění, např. mrtvice, některých druhů rakoviny, revmatoidní artritidy, astma, zánětlivých střevních onemocnění, ulcerózní kolitidy i duševních postižení.
Obsah Omega-3 mastných kyselin a antioxidační vlastnosti, pomáhají udržovat a obnovovat pokožku a zmírňují její zánětlivé procesy a projevy akné. Obsah aminokyselin pomáhá při údržbě buněk a přispívá k udržení mladistvé pleti. Omega 3 se používá v kosmetických produktech, jako pleťový regenerační prostředek.

Jak požívat CHIA?
Lze ho přidávat do sladkostí, různých přesnídávek, kořenících směsí, jogurtů a dokonce i dětské výživy.
Semínka Chia je možno požívat v různých formách:
jako gel – nechat namočená několik minut před jídlem ve sklenici studené vody, nejlépe převařené nebo minerální (chlor může vlastnosti Chia ohrozit). Semínka vstřebávají tekutinu a vytváří želatinu. Dobře promíchaná mohou být uložena v chladu až 30 dní.
Je možno je kombinovat s potravinami nebo tekutinami. Můžeme je přimíchat do džusu, mléka, jogurtu, můžeme je přidat do dresingu na saláty, do omáček, polévek, krémů, pudingů nebo omelet, zákusků i chleba. Fantazii se meze nekladou.
Camu Camu vitamínový napoj: semínka smícháme s vodou, přidamé prašek z Camu Camu – nejvetši zdroj vitaminu C a vytvoříme tak osvěžující a energetizujici nápoj.









Co obsahuje 100 gramů Chia semínek?
· Bílkoviny: 20,7 g
· Tuk: 32,8 g
· Sacharidy: 41,8 g (z toho vláknina je 41,2 g)
· draslík 700 mg
· fosfor 1,057 mg
· Vápník: 714 mg
· Železo: 16,4 mg
· hořčík 390 mg
· Niacin (B3): 613 mg
· Thiamin (B1): 0,18 mg
· Riboflavin (B2): 0,04 mg

Díky velkému množství antioxidantů mohou být Chia skladovaná roky bez poškození chuti, vůně nebo nutriční hodnoty. To je jejich další výhoda. Jsou výborným produktem který se hodí k použití v dalších potravinách nebo doplňcích výživy.
Pravidelným užíváním Chia můžete předejít celé řadě onemocnění. Stačí 2-3 lžičky semínek denně a dodržovat zásady racionální stravy.

Používa se při zdravotních problémech:


Mozek, podpora, prokrvení  /  Nervový systém  /  Srdce  /  Únavový syndrom, stres, vyčerpání  /  BEZLEPKOVÁ DIETA  /  Antioxidanty  /  Energie  /  Imunita  /  Krevní oběh