HERBÁŘ PERUÁNSKÝCH BYLIN A ROSTLIN
dary And a Amazonie
Toggle navigation
Seznam všech bylin:
Wira Wira
|
Aguaymanto
|
ACHIOTE
|
Alcachofa - Artyčok
|
Algarrobo
|
Anona Graviola
|
Cacao - Kakaovník
|
Caigua
|
Camu Camu
|
Canchalagua
|
CAÑIHUA
|
Cola de Caballo
|
Cuti Cuti
|
Flor de arena
|
HABAS
|
Hercampuri
|
Hierba Luisa
|
Chanca Piedra
|
Chia
|
Chuchuhuasi
|
Juan de Alonso
|
Kudzu
|
Lucuma
|
Maíz Morado
|
Maka Maca
|
Manayupa
|
Marco
|
Muňa-Muňa
|
Nopal - opuncie
|
Panela
|
Pasuchaca
|
Quinua
|
Růžová sůl Inků
|
Sacha Inchi
|
Sangre de drago
|
Spirulina andina
|
Tahuari
|
Ubos
|
Vilcacora
|
Yacon
|
Yuca Manihot
Použití všech bylin dle zdravotních problémů:
Anemie
|
Afty
|
Alergie
|
Andropauza
|
Antioxidanty
|
BEZLEPKOVÁ DIETA
|
Borelioza
|
Cukrovka
|
Deprese
|
Dna
|
Dýchací cesty
|
Energie
|
Gynekologické problémy
|
Hemeroidy
|
Cholesterol
|
Impotence/Libido
|
Imunita
|
Infekce
|
Játra
|
Kameny ledvinové a žlučové
|
Kašel
|
Klimakterium
|
Koliky
|
Kožní problémy
|
Krevní oběh
|
Ledviny
|
Migréna
|
Močové cesty
|
Mozek, podpora, prokrvení
|
Nadváha
|
Nachlazení
|
Neplodnost
|
Nervový systém
|
Nespavost
|
Očištění
|
Osteoporoza
|
Paměť
|
Paraziti
|
Plísně, Houby
|
Posílení organismu
|
Prostata
|
Průjem
|
Rakovina, nádorová onemocnění
|
Revitalizační
|
Slinivka
|
Srdce
|
Trávení, žaludek, střeva
|
Únavový syndrom, stres, vyčerpání
|
Vředy
|
Vředy žaludeční
|
Vysoký krevní tlak
|
Zácpa
|
Záněty střev (crohn)
|
Zrak - podpora
Herbář peruánských bylin a rostlin
»
Průjem
Algarrobo
Používa se při zdravotních problémech:
Průjem
/
BEZLEPKOVÁ DIETA
/
Anemie
/
Alergie
/
Dýchací cesty
/
Energie
/
Cholesterol
/
Kašel
ALGARROBO – PERUÁNSKÝ KAROB
Superpotravina
Prosopis pallida
Strom pocházející z oblasti Středozemního moře. Vzhledem k možnostem jeho rozsáhlého využití je pěstován i v jiných zemích, včetně Jižní Ameriky, především v Peru. Je zvláště ceněn, protože může být využit jako zdroj potravin, krmiv, hnojiv, dřeva, palivového dřeva, jako léčivá rostlina a konečně jako náhražka čokolády. Je obecně známý pod názvem Svatojánský chléb, či Chléb svatého Jana. Jeho jiné názvy jsou: garroba, huaranca huarancu, tacco, thacco, algaroba, mesquite (na Havaji).
Algarrobo může dosahovat výšky 8-20 metrů. Kmen je nepravidelný, s trhlinami a sukovitou kůrou šedohnědé barvy, o průměru 80 cm až 2 metry. Jeho pokroucené větve tvoří korunu ve tvaru deštníku. Listy jsou tmavozelené, lesklé.
Plody tvarem připomínají lusky fazolí a obvykle rostou ve svazcích o více než deseti kusech. Zralé a suché lusky peruánského Algarroba mají béžovou barvu a jsou světlejší než ty pěstované v Evropě. Uvnitř lusků jsou vejčitá, zploštělá semena. Z lusků a semen se produkuje prášek nazývaný Karob (Carob) nebo Svatojánský chléb.
Každá část stromu může být využita. Rostoucí stromy jsou používány jako ploty – paravany, poskytují stín pro hospodářská zvířata. Spadané listí je lahůdkou pro ovce a kozy nebo jsou využity jako organické hnojivo. Lusky se semeny i bez nich jsou používány jako krmivo hospodářských zvířat, ve kterém zastupují kukuřici a pšeničné otruby.
Dřevo Algarroba je velmi tvrdé a je určeno pro výstavbu venkovských domů, výrobu dveří, stolů, parapetů, trámů a lavic.
NUTRIČNÍ VLASTNOSTI
Karob v chuti připomíná sladké kakao. Je považován za zdravou náhradu čokolády. Je přirozeně sladký, bez kofeinu, má malé množství tuku a nezpůsobuje alergii. Používá se na pečení – podobně jako kakao dodává pečivu tmavou barvu. Karob má velmi nízký obsah tuku, obsahuje cukry: glukózu, fruktózu a sacharózu, bílkoviny, pektiny a vlákninu. Obsah vlákniny a pektinu pomáhá trávení. Dále obsahuje minerály, vitamíny, mikrolementy. Mimo jiné je zdrojem vitaminu E - známého jako vitamín mládí a kyseliny gallové - silného antioxidantu. Obsahuje třísloviny bránící množení bakterií v těle. Kyselina gallová má analgetické, antialergické, antibakteriální, antivirové a antiseptické účinky.
Karob je dokonalou náhražkou kakaa. Nevyvolává alergii. Svatojánský chléb v prášku je přírodním sladidlem a je pro svou podobnou chuť využíván v potravinářském průmyslu jako náhražka čokolády. Mletá a pražená semena jsou náhražkou kávy, ale neobsahují kofein. Karob mohou tedy konzumovat bez obav i osoby s vyšším krevním tlakem. Šťáva lisovaná ze semen se užívá jako sirup ke konzervaci zavařovaného ovoce i jako přísada při výrobě alkoholických nápojů.
PŘEDNOSTI KONZUMACE KAROBU, ZDRAVOTNÍ ÚČINKY TÉTO SUPERPOTRAVINY.
Vlastnosti Karobu byly zkoumány mimo jiné i v německém Institutu pro výzkum živin v potravinách, kde vědci zjistili, že jeho pravidelná konzumace může snížit obsah tuku v krvi a urychluje jeho spalování.
Pozitivní vliv na náš oběhový systém.
Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a reguluje metabolismus.
Zlepšuje trávení a může být použit při gastro-intestinálních poruchách, refluxu a zácpách.
Používá se při léčbě průjmu u dětí i dospělých - taniny v Karobu nejsou rozpustné ve vodě a nevážou se na proteiny, ale vážou dobře toxiny, potlačují růst bakterií.
Pro antialergické vlastnosti se používá při léčbě astmatu a problémů způsobených alergiemi.
Je vhodný pro kuřáky, podporuje vykašlávání, po několika dnech dochází k intenzivnímu odchodu plicního sekretu. Podporuje prevenci rakoviny plic.
Pomáhá při léčbě chřipky a kašle, usnadňuje vykašlávání.
Díky obsahu vápna a fosforu je využíván při léčbě osteoporózy, obsažené železo pomáhá při chudokrevnosti a kyselina gallová podporuje léčbu dětské obrny.
JAK KAROB POUŽÍVAT?
Mnohými je Karob ceněn více než kakao. Jeho nejpopulárnější formou je prášek, který je na rozdíl od kakaa, o trochu světlejší.
Díky svému složení je cenným zdrojem živin. Je určen pro všechny, ale zvláště pro děti, kojící ženy, rekonvalescenty po chorobách a operacích, starší a vyčerpané a pro sportovce. Může být konzumován i v rámci diety raw food (živé stravy), protože jeho použití v potravinách nevyžaduje tepelného zpracování.
Je využíván jako náhražka kakaa, kávy a čokolády.
Prášek Karob se používá v cukrárenské výrobě, k přípravě čajů, kávy, nápojů a koktejlů.
Přidává se do dortů, cukroví, dezertů, pudinků, při výrobě domácích čokolád a kakaových nápojů. Je však třeba pamatovat na to, že Karobu dáváme poloviční dávku než kakaa.
Lze ho použít i k zahušťování. Je to vhodné při překyselení a refluxu.
U dětí se doporučuje denní spotřebu po malých dávkách zvyšovat až na max. 15 g prášku denně. Karob je možné smíchat např. se strouhaným jablkem nebo jiným ovocem, ev. s mléčným výrobkem.
Jako zajímavost
Z Karobu se získává také karobová guma (známá také jako moučka svatojánského chleba), která se používá v potravinářském průmyslu jako emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo a je označován symbolem E410. Své uplatnění nachází i v kosmetice, při výrobě sirupů a dokonce papíru.
Používa se při zdravotních problémech:
Průjem
/
BEZLEPKOVÁ DIETA
/
Anemie
/
Alergie
/
Dýchací cesty
/
Energie
/
Cholesterol
/
Kašel
Chci zkusit produkt z této byliny