HERBÁŘ PERUÁNSKÝCH BYLIN A ROSTLIN
dary And a Amazonie




Algarrobo

Používa se při zdravotních problémech:


Průjem  /  BEZLEPKOVÁ DIETA  /  Anemie  /  Alergie  /  Dýchací cesty  /  Energie  /  Cholesterol  /  Kašel
ALGARROBO – PERUÁNSKÝ KAROB
Superpotravina
Prosopis pallida



 








 



Strom pocházející z oblasti Středozemního moře. Vzhledem k možnostem jeho rozsáhlého využití je pěstován i v jiných zemích, včetně Jižní Ameriky, především v Peru. Je zvláště ceněn, protože může být využit jako zdroj potravin, krmiv, hnojiv, dřeva, palivového dřeva, jako léčivá rostlina a konečně jako náhražka čokolády. Je obecně známý pod názvem Svatojánský chléb, či Chléb svatého Jana. Jeho jiné názvy jsou: garroba, huaranca huarancu, tacco, thacco, algaroba, mesquite (na Havaji).


Algarrobo může dosahovat výšky 8-20 metrů. Kmen je nepravidelný, s trhlinami a sukovitou kůrou šedohnědé barvy, o průměru 80 cm až 2 metry. Jeho pokroucené větve tvoří korunu ve tvaru deštníku. Listy jsou tmavozelené, lesklé.
Plody tvarem připomínají lusky fazolí a obvykle rostou ve svazcích o více než deseti kusech. Zralé a suché lusky peruánského Algarroba mají béžovou barvu a jsou světlejší než ty pěstované v Evropě. Uvnitř lusků jsou vejčitá, zploštělá semena. Z lusků a semen se produkuje prášek nazývaný Karob (Carob) nebo Svatojánský chléb.

Každá část stromu může být využita. Rostoucí stromy jsou používány jako ploty – paravany, poskytují stín pro hospodářská zvířata. Spadané listí je lahůdkou pro ovce a kozy nebo jsou využity jako organické hnojivo. Lusky se semeny i bez nich jsou používány jako krmivo hospodářských zvířat, ve kterém zastupují kukuřici a pšeničné otruby.
Dřevo Algarroba je velmi tvrdé a je určeno pro výstavbu venkovských domů, výrobu dveří, stolů, parapetů, trámů a lavic.


 
NUTRIČNÍ VLASTNOSTI

Karob v chuti připomíná sladké kakao. Je považován za zdravou náhradu čokolády. Je přirozeně sladký, bez kofeinu, má malé množství tuku a nezpůsobuje alergii. Používá se na pečení – podobně jako kakao dodává pečivu tmavou barvu. Karob má velmi nízký obsah tuku, obsahuje cukry: glukózu, fruktózu a sacharózu, bílkoviny, pektiny a vlákninu. Obsah vlákniny a pektinu pomáhá trávení. Dále obsahuje minerály, vitamíny, mikrolementy. Mimo jiné je zdrojem vitaminu E - známého jako vitamín mládí a kyseliny gallové - silného antioxidantu. Obsahuje třísloviny bránící množení bakterií v těle. Kyselina gallová má analgetické, antialergické, antibakteriální, antivirové a antiseptické účinky.
Karob je dokonalou náhražkou kakaa. Nevyvolává alergii. Svatojánský chléb v prášku je přírodním sladidlem a je pro svou podobnou chuť využíván v potravinářském průmyslu jako náhražka čokolády. Mletá a pražená semena jsou náhražkou kávy, ale neobsahují kofein. Karob mohou tedy konzumovat bez obav i osoby s vyšším krevním tlakem. Šťáva lisovaná ze semen se užívá jako sirup ke konzervaci zavařovaného ovoce i jako přísada při výrobě alkoholických nápojů.
PŘEDNOSTI KONZUMACE KAROBU, ZDRAVOTNÍ ÚČINKY TÉTO SUPERPOTRAVINY.
Vlastnosti Karobu byly zkoumány mimo jiné i v německém Institutu pro výzkum živin v potravinách, kde vědci zjistili, že jeho pravidelná konzumace může snížit obsah tuku v krvi a urychluje jeho spalování.
Pozitivní vliv na náš oběhový systém.
Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a reguluje metabolismus.
Zlepšuje trávení a může být použit při gastro-intestinálních poruchách, refluxu a zácpách.

Používá se při léčbě průjmu u dětí i dospělých - taniny v Karobu nejsou rozpustné ve vodě a nevážou se na proteiny, ale vážou dobře toxiny, potlačují růst bakterií.
Pro antialergické vlastnosti se používá při léčbě astmatu a problémů způsobených alergiemi.
Je vhodný pro kuřáky, podporuje vykašlávání, po několika dnech dochází k intenzivnímu odchodu plicního sekretu. Podporuje prevenci rakoviny plic.
Pomáhá při léčbě chřipky a kašle, usnadňuje vykašlávání.
Díky obsahu vápna a fosforu je využíván při léčbě osteoporózy, obsažené železo pomáhá při chudokrevnosti a kyselina gallová podporuje léčbu dětské obrny.


JAK KAROB POUŽÍVAT?
Mnohými je Karob ceněn více než kakao. Jeho nejpopulárnější formou je prášek, který je na rozdíl od kakaa, o trochu světlejší.
Díky svému složení je cenným zdrojem živin. Je určen pro všechny, ale zvláště pro děti, kojící ženy, rekonvalescenty po chorobách a operacích, starší a vyčerpané a pro sportovce. Může být konzumován i v rámci diety raw food (živé stravy), protože jeho použití v potravinách nevyžaduje tepelného zpracování.
Je využíván jako náhražka kakaa, kávy a čokolády.
Prášek Karob se používá v cukrárenské výrobě, k přípravě čajů, kávy, nápojů a koktejlů.
Přidává se do dortů, cukroví, dezertů, pudinků, při výrobě domácích čokolád a kakaových nápojů. Je však třeba pamatovat na to, že Karobu dáváme poloviční dávku než kakaa.
Lze ho použít i k zahušťování. Je to vhodné při překyselení a refluxu.
U dětí se doporučuje denní spotřebu po malých dávkách zvyšovat až na max. 15 g prášku denně. Karob je možné smíchat např. se strouhaným jablkem nebo jiným ovocem, ev. s mléčným výrobkem.







Jako zajímavost
Z Karobu se získává také karobová guma (známá také jako moučka svatojánského chleba), která se používá v potravinářském průmyslu jako emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo a je označován symbolem E410. Své uplatnění nachází i v kosmetice, při výrobě sirupů a dokonce papíru.

Používa se při zdravotních problémech:


Průjem  /  BEZLEPKOVÁ DIETA  /  Anemie  /  Alergie  /  Dýchací cesty  /  Energie  /  Cholesterol  /  Kašel