HERBÁŘ PERUÁNSKÝCH BYLIN A ROSTLIN
dary And a Amazonie




Quinua

Používa se při zdravotních problémech:


Energie  /  Cholesterol  /  Klimakterium  /  Mozek, podpora, prokrvení  /  Nervový systém  /  Osteoporoza  /  Revitalizační  /  Posílení organismu  /  BEZLEPKOVÁ DIETA
Chenopodium quinoa Willd.

 

Strava která léčí


Vyslovuje se : kuinua
 
Quinua je nazývána „zrnkem And“ a počátky jejího pěstování se datují 3.000 let p.n.l. Její konzumace Inky se zasloužila o to, že byli známi svou velkou fyzickou i psychickou výdrží. Uctívali tuto rostlinu jako svatou a nazývali jí „Matkou obilí“. Je známa i jako „rýže Inků“.
Tato jednoletka se širokými listy dorůstá podle druhu a podnebí výšky 0,80 až 3 m. Roste a dozrává v průběhu 6-7 měsíců v klimatických podmínkách charakteristických pro Andy. Drobné květy se vyskytují v barvě šedobílé, žluté, růžové, červené či fialové.
Užívané plody jsou malá, kulatá, zploštělá zrnka, která se vaří jako rýže. Obsahují saponiny, které způsobují jejich hořkou chuť. Dá se však odstranit mytím a loupáním. Po umytí je však potřeba je rychle vysušit neboť Quinua velice rychle vypouští klíčky. (Tyto klíčky jsou vysoce ceněny příznivci syrové stravy.)
Obsahují množství složek nezbytných ke správným funkcím organizmu. Mimo vitamínu A, C, B1, B2, B6, B9 a E, mikroelementů jako fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď a zinek. Quinua obsahuje základní aminokyseliny jako leucin, izoleucin, lysin, metionin, fenylalanin, threonin, tryptofan, valin a histidin.
Esenciální aminokyseliny nedovede tělo samo vyrobit, ale jsou nepostradatelné pro život a musí byt dodávány potravou:

Histidin je nepostradatelný pro děti, výchozí látka nervového přenašeče histaminu, dipeptidu carnosinu a homocarnosinu.

Isoleucin chrání svaly před odbouráváním, leucin mohou svaly využít v pokrytí zvýšené energetické potřeby, výchozí látka enkefalinu /omezuje bolesti podobně jako endorfiny), urychluje hojení pokožky a zlomenin kostí.

Lysin působí proti virům, je potřebný k tvorbě karnitinu, stimuluje tvorbu kolagenu, chrupavek a pojiv.

Methionin je výchozí látka cysteinu, kreatinu a karnitinu, zvyšuje hladinu glutathionu, snižuje celkový cholesterol a LDL-cholesterol.

Fenylalanin je základní látkou tyrosinu, zlepšuje náladu, zvyšuje bdělost, hlavní surovina k tvorbě kolagenu.

Nedostatek threoninu způsobuje ukládání tuku v játrech, je důležitou složkou kolagenu a posiluje imunitní systém.

Tryptofan jako výchozí látka nervového přenašeče serotoninu má uklidňující účinky .

Valin ovlivňuje absorpci některých nervových přenašečů v mozku.
Quinua může zastoupit v potravě maso.


Obsažené fytoestrogeny pomáhají při:
vstřebávání vápníku
brání vzniku osteoporózy
rakoviny prsu
oběhových potíží
nepříjemných projevů menopauzy

 

Podle peruánské tradice Quinua rozehřívá a posiluje celé tělo, kosti a svaly. Bohatství složek z této rostliny činí stravu neobvykle cennou, doporučenou i alergikům a osobám přecitlivělým. A při bezglutenové dietě.

Quinuu můžeme užívat bez omezení. Jako vysokoenergetická strava je součástí potravy kosmonautů.
V některých restauracích Evropy i USA je podávána jako exkluzivní potravina. Můžeme jí připravovat ve formě zrnek jako kaši, praženou moučku k zahušťování polévek a omáček a nebo po rozmíchání v tekutině jako nápoj.

 
JAKO ZAJÍMAVOST:

Quinua ve vlhkém prostředí poměrně rychle vypouští klíčky, což jistě ocení zvláště příznivci syrové stravy.
Syrová mouka Quinua je užívána k přípravě těstovin, pečiva, koktejlů a lze jí mísit i s jinými druhy mouky.
Obsah aminokyselin činí z Quinui potravinu mimořádně cennou pro náš organizmus.

Používa se při zdravotních problémech:


Energie  /  Cholesterol  /  Klimakterium  /  Mozek, podpora, prokrvení  /  Nervový systém  /  Osteoporoza  /  Revitalizační  /  Posílení organismu  /  BEZLEPKOVÁ DIETA