Habas
Vicia faba, syn. Faba vulgaris
Habas je peruánskou odrůdou u nás známého bobu. Roste na zahradě skoro každé domácnosti. Tato luštěnina, jako poklad zahrad, má významné postavení jak v kuchyni, tak i v medicíně.
Habas patří do čeledi bobovité, v našem názvosloví je uváděn jako bob obecný. V Jižní Americe se můžete setkat s mnoha názvy jako například habeta, haba coba, fava, favera, aba, baba, abaño, fava, faveira nebo favalló. Jako jediný z luštěnin byl známý po celé Evropě ještě před objevením Ameriky. Jedná se o jednu z prvních domestikovaných plodin na území Ameriky.
Bob obecný je jednoletou rostlinou, která dorůstá do výšky jednoho metru. Stonek má rovný a tlustší. Listy jsou trojčetné a podlouhlé, květy bílé. Po odkvětu vytváří lusk se semeny, který pak dozrává ještě na usychající rostlině.
Čerstvé boby mají sytě zelenou nebo krémově bílou barvu. Od ostatních luštěnin se boby liší tím, že mají silné a tvrdé osemení, proto se často blanšírují, což je dělá chutnějšími.
Tato oblíbená v Peru luštěnina má mnoho nezanedbatelných vlastností, které působí pozitivně na lidský organismus.
Účinky mají jak suché, tak čerstvé boby.
Bob obecný obsahuje mnoho vitamínů: A, B1, B2, C a E; minerálů: draslík, fosfor, sodík, vápník; z dalších látek jsou to například lecitin, sacharidy, bílkoviny, vláknina, beta karoten, antioxidanty, zinek, měď, jód nebo hořčík. Množství draslíku je prospěšné pro ty, kteří trpí vysokým krevním tlakem, nedostatečným krevním oběhem nebo zadržováním přebytečných tekutin. Fosfor udržuje mozek v dobré kondici, tělo získá lepší vytrvalost, obsah této látky má také vliv na pleť, zuby a na pevnost kostí. Habas jsou přírodním a zdravým zdrojem rostlinných bílkovin, které jsou velmi potřebné ve fázi růstu, vývinu člověka a pro ty, kteří provozují fyzicky náročnou činnost, jako například sportovci. Dodávají tolik potřebnou energii díky obsahu sacharidů a jsou výborným přírodním antioxidantem.
Habas je nejenom dobrou potravinou, ale je také, s ohledem na své účinky, používaný v tradiční lidové medicíně proti tvorbě močových a žlučových kamenů. Výtažek z bobů funguje při léčbě nachlazení a astma. Habas se pyšní vlastnostmi antispasmatickými, diuretickými, sedativními a jak koluje lidové tvrzení, zvyšujícími libido. Díky obsahu vlákniny zlepšuje průchod potravy ve střevech, zabraňuje zácpě a předchází vzniku cukrovky a rakoviny tlustého střeva. Snižuje množství tuku v cévách, snižuje hladinu obávaného cholesterolu. Má nízký glykemický index, proto je vhodný pro diabetiky a lidi, kteří chtějí snížit hladinu cukru v krvi. Čistí játra, posiluje činnost srdce a působí preventivně proti různým srdečním onemocněním. Přítomnost lecitinu zmírňuje příznaky Alzheimerovi choroby. Habas může příznivě působit také na paměť. Je vhodným zdrojem energie, zvláště pro osoby, které provozují náročnou fyzickou aktivitu. V případě rekonvalescence nebo podvýživy je tato potravina ceněnou součástí jídelníčku, jelikož usnadňuje přibírání požadované hmoty.
Ze sušených mletých a pražených bobů Habasu vzniká moučka, která se často míchá s dalšími moučkami z luštěnin nebo s pšeničnou moukou, se kterou tvoří ideální kombinaci. Moučku z bobů se dá kombinovat téměř se všemi druhy potravin, vyjma ovoce a medu. Přidává se do pečiva, omáček a polévek, kde působí jako zahušťovadlo. Po uvaření ve vodě nebo vývaru a dodání koření, vzniká chutná, energetická polévka (recept níže).
Teplé obklady z moučky z Habas jsou výborným pomocníkem pro otoky varlat. Slouží pro zmírnění bolesti svalů, tradičně se pak moučka užívá k ošetření popálenin různého druhu, pomáhá také při hojení zanícených ran a vředů.
Používá se též na odstranění problému s mastnými vlasy. Moučka se smíchá s vodou a touto směsí se pak oplachují vlasy.
Recept na krémovou polévku z mouky Habas:
Pro 2 osoby:
2 lžíce mouky
2 sklenice vroucí vody
1 kostka bujónu
2 vejce
50g slaného balkánského sýra pokrájeného na kostičky
1/2 sklenice mléka
2 lžíce oleje
1 lžička utřeného česneku
Mouku rozmíchat v ½ sklenky studené vody a ponechat chvíli stát. Na rozehřátém oleji osmažit za stálého míchání třený česnek dozlatova, zalít dvěma sklenkami vroucí vody a ve vodě rozmíchanou moukou Habas. Povařit cca 5 minut na mírném ohni, dodat pokrájený sýr, rozšlehaná vejce a mléko a vařit ještě cca 3 minuty.