HERBÁŘ PERUÁNSKÝCH BYLIN A ROSTLIN
dary And a Amazonie




Yacon

Používa se při zdravotních problémech:


Nadváha  /  Revitalizační  /  Slinivka  /  Trávení, žaludek, střeva  /  Posílení organismu  /  Játra  /  Cukrovka  /  Cholesterol  /  Krevní oběh
YACON - Smallanthus sonchifolius


 
 














Vyslovuje se: Jakon
Yacon - andská rostlina známá tisíce let, pěstovaná pro chutné bulvy již Inky.
Požívání Yaconu je v některých částech Peru dodnes spojeno se zvláštními náboženskými a kulturními rituály.
Yacon dorůstá až do výšky 2 metrů a jeho nejdůležitější částí jsou podlouhlé bulvy ( od 4 do 20 ks), připomínající brambory. Jsou neobvykle šťavnaté, křehké a sladké. Často je Yacon nazýván „zemním jablkem”, protože jeho chuť připomíná jablko s melounem. Obvykle se Yacon konzumuje syrový, čerstvý nebo sušený.
V posledních letech se z Yaconu vyrábí také sirupy, nápoje, křupky a vločky. Může se také smažit, vařit i péct.

Yacon obsahuje cca 20 cenných aminokyselin, vlákninu, draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor, karoten, vitamíny A, B1, B2, C a enzymy. Bulva Yaconu obsahuje až 67% fruktooligosacharidů (FOS). Dávají bulvám Yaconu sladkou chuť a tato rostlina je považována za jejich nejbohatší zdroj. FOS jsou zvláštním druhem cukrů, které nejsou naším organizmem vstřebávány. Působí jako prebiotika, jsou „pokrmem” prospěšných bakterií v trávicím traktu.
Předklinické výzkumy ukazují, že konzumace FOS může napomoci vzrůstu hustoty kostí a chrání před osteoporózou.
Jedlé jsou však nejen bulvy Yaconu.
Také listy a lodyhy, které obsahuji 11-17% proteinu a podobné složky jako bulvy Yaconu, mají však nahořklou chuť. Mimo to obsahují určité množství protokatechinu, kyselinu chlorogenovou, kávovou a ferulovou.
Čaj z listů Yaconu je prebiotikem a má antioxidační účinky. Zneškodňuje volné radikály, chrání genetický materiál, zpomaluje stárnutí organizmu a pomáhá předcházet nádorovým onemocněním a sklerotickým změnám.
Odvar z listů Yaconu se užívá jako přírodní prostředek proti cukrovce a také při zánětech močového měchýře, ledvin a jater.
Je známo, že největším problémem diabetiků jsou rychlé změny hladiny cukru v krvi, zvláště po jídle. Systematické pití Yaconu umožňuje řešení tohoto problému a současně předcházení hypoglykémie. Po měsíci užívání jsou již znatelné efekty vyvolané lepší činností slinivky a lepším vstřebáváním výživných látek v potravě.
Yacon má rovněž vliv na snížení hladiny triglyceridů a cholesterolu, podporuje metabolizmus a má účinky protizánětlivé a močopudné.

Výzkumy prokazují také příznivý vliv Yaconu při hypertenzi (ředí krev a může snížit krevní tlak o 5-10%). Mimo to usnadňuje vstřebávání vápníku a vitamínu skupiny B.
Yacon pomáhá při ledvinových problémech, vředových onemocnění střev, předchází zácpám, obnovuje bakteriální mikroflóru ve střevech, mírní stres a je uznávaným prostředkem proti nádorovým onemocněním.


Protože Yacon obsahuje hlavně FOS, sirup z něj je nízkokalorický a je výborným sladilem pro diabetiky a dietní stravování. Je rovněž dokonalým prostředkem snižujícím chuť k jídlu. Díky vlastnostem snižujícím hladinu tuků pomáhá Yacon při otylosti a redukčních dietách. Všechny tyto vlastnosti způsobily, že popularita této rostliny ve světě velice rychle roste.
Stále více si uvědomujeme, jaký vliv mají na náš organismus cukry a sladkosti.

Zvláště lidé trpící cukrovkou a jinými zdravotními problémy hledají něco, co by bylo sladké, zdravé a nízkokalorické. A zde se právě nabízí Yacon – dostupný jako celé bulvy i v kouscích, sušený, práškový a v kapslích.
Z listů Yaconu je možno připravit čaj. Bylo by dobře, kdyby tato rostlina nebyla na našem stole jen sporadicky, kdybychom ji zařadili trvale do našeho jídelníčku. Pro „mlsouny” je nízkokalorický sirup.
Pro srovnání – sklenice sirupu z Yaconu obsahuje o polovinu méně kalorií než stejná sklenice medu. Díky unikátnímu složení obsažené fruktozy nezvyšuje hladinu glukozy v krvi.

Mimořádné vlastnosti Yaconu mohou využít nejen diabetici, ale i osoby s jinými chorobami. Yacon zpomaluje procesy stárnutí, mimo jiné i viditelné efekty stárnutí pokožky. Může způsobit, že se budeme nejen mladě cítit, ale i mladě vypadat.
A tak tedy Yacon (podobně jako Maka a Vilcacora), je rostlinou která prodělává mezinárodní kariéru. Mimo Jižní Ameriku se již široce pěstuje v Japonsku, na Novém Zélandu, Tajvanu i v USA. Pomalu se začíná objevovat i v Evropě.
DOPORUČOVÁN PŘI

podporě léčby cukrovky
očistě organismu (toxické látky, volné radikály)
ochraně jater
 vysokém krevním tlaku
 zánětlivých onemocněních: močového měchýře a ledvin, jater, kloubů a střev
 otylosti
 zácpách
 nespavosti
 trávicích problémech
 arterioskleróze
vysoké hladině cholesterolu a triglyceridů
 obnově bakteriální flóry po léčbě antibiotiky
YACON - ZPŮSOB POUŽITÍ

Nejčastěji 1-2 lžíce rostliny Yacon zalít cca 700 ml studené vody, přivést k varu a na mírném ohni 5 minut povařit. Nechat chvíli odstát a odcedit. Pít 3x denně 1 sklenku před jidlem. Možno popíjet i kdykoli během dne.

 









 






     
 
 


Sušené plátky z kořene Yaconu, jsou ideální pochoutkou pro všechny. Tvoří alternativu nepříliš zdravých, populárních bramborových chipsů. *

Jejich chuť je podobná sušenému ananasu nebo jablku a plátky Yaconu jsou nejen chutné a zasytí, ale jsou i nízkokalorické. A navíc – přestože jsou sladké, mají dobrý vliv na naše zdraví a jsou doporučeny zvláště diabetikům. Hodí se na výlety, k posezení s přáteli nebo u televize, děti je mohou vzít do školy, jako chutný a zdravý zdroj energie. Chipsy z Yaconu nás chrání před otylostí a přestože jsou „sladkostí“ – jsou dokonalou složkou redukčních diet.

Seznam pozitiv, vyplývajících z požívání sušených plátků Yaconu je impozantní. Díky obsaženým fruktooligosacharidům (FOS) zastupují yaconové chipsy cukr a sladkosti, a nezvyšují hladinu glukózy v krvi. Jsou dokonalým prebiotikem, který přináší výživu prospěšným střevním bakteriím (převážně bifidobakteriím), a naopak omezují výskyt bakterií nežádoucích, které jsou v případě přemnožení příčinou průjmů, nadýmání, zánětů sliznic střev a jsou příčinou snížené imunity. Mimo to obsahuje kořen Yaconu také množství potřebných složek: železo, vápník, sodík, draslík, hořčík, karoten, vitamíny B, B1, C, a působí jako antioxidant. Díky obsahu FOS se zlepšuje vstřebatelnost vápníku, hořčíku a výživných složek, zvyšuje se hustota kostí a organizmus se lépe zbavuje toxinů. Chipsy dobře působí na slinivku, zlepšují funkce trávícího traktu, jater a ledvin. Yacon působí také pozitivně na udržení správné hladiny cholesterolu a triglyceridů.

 

* DŮLEŽITÉ – VÍTE O TOM?

Výzkumy kolektivu vědců z Instytutu Żywności i Żywienia, vedeným prof. Markem Naruszewiczem z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego jako první na světě vykázaly vysokou toxicitu akrylamidu, obsaženého mimo jiné v bramborových chipsech, na centrální nervový systém. Vyvolává v organizmu chronické záněty, zvyšuje riziko arteriosklerózy, kardiovaskulárních chorob a nádorová onemocnění. Akrylamid je jedem, jehož dávka se přepočítává na kilogramy masy těla proto stejná dávka takového „jung food” (vysoce kalorické stravy, která má mizivou nutriční hodnotu, ale zato je plná umělých barviv, ochucovadel a solí) je vysoce nebezpečná pro děti. Objev polských vědců je natolik šokující, že vznikl požadavek, aby takové jídlo nebylo dodáváno do školních kantýn, a rozhodnuto o tom by mělo být na úrovni vlády. Výsledky výzkumů polských vědců byly zveřejněny v American Journal of Clinical Nutrition.
Je proto jen na Vás, zda změníte své stravovací návyky a své děti povedete na cestu zdravého života.


 


Používa se při zdravotních problémech:


Nadváha  /  Revitalizační  /  Slinivka  /  Trávení, žaludek, střeva  /  Posílení organismu  /  Játra  /  Cukrovka  /  Cholesterol  /  Krevní oběh