HERBÁŘ PERUÁNSKÝCH BYLIN A ROSTLIN
dary And a Amazonie




Spirulina andina

 SPIRULINA - ZELENÁ LÉČITELKA
Pevné zdraví má své kořeny v hodnotné stravě.
Dnes již je čím dál více jasno, že značný počet nemocí a poruch zdraví - mimo jiné cukrovka, anemie, vysoký cholesterol, nadváha a obezita, oběhové nemoci či rakovina - jsou způsobeny ve velké míře výživou (nebo podvýživou – kdy při plném žaludku chybí v organizmu nezbytné výživové látky). Potravinářské výrobky jsou stále chudší na živiny, stále více znečištěné a nejednou i se škodlivými účinky na naše zdraví. A proto je velmi důležité zvolit správně efektivní doplňky stravy, které by měly být součástí každodenní jidelničku a které by nám zaručily zdraví, vitalitu a energii.
Dokonalou pomocí jsou zelené potraviny, které by se měly stát, podle názoru výživových odborníků, stálou součástí naší každodenní stravy. Mezi nimi jedno z předních míst zaujímá andská spirulina – Spirulina Andina.











  




SPIRULINA - CO JE TO?

Spirulina (Spirulina platensis), je ve vodě žijící drobná mikrořasa (sinice), modrozelené barvy. Když sledujeme pod mikroskopem její strukturu, vidíme, že mikroskopická vlákna jsou stočena do maličké spirálky, díky které získala i jméno.
Proč vlastně tento maličký organizmus budí tak velký zájem vědců a stal se populární ve světě?
Vědecké výzkumy totiž prokázaly, že z hlediska výživy je Spirulina pro svou nutriční charakteristiku nejbohatším mikroorganizmem na zemi. Je začátkem pokrmového řetězce a její výskyt se datuje již před třemi miliardami let .
S ohledem na její „magickou sílu“ tvořila součást jídelníčku Mayů a Aztéků.
Co Spirulina obsahuje, a čím je výjimečná? Podívejme se, co nejvíce zaujalo vědce během výzkumu Spiruliny. Jaké látky upoutaly jejich pozornost.
Žádná jiná zelená potravina není tak štědře naplněna tak vzácnými fytonutrienty (rostlinné výživné látky), které se v ní nachází, např. fykocyanin a sulfolipidy. Spirulina, kromě jiných lehce vstřebatelných živin, je úžasným zdrojem chlorofylu, betakarotenu, železa, vitamínu B12, enzymů, vitamínů, minerálních látek a vzácné esenciální mastné kyseliny GLA.
Velmi vysoký obsah chlorofylu ve Spirulině má výrazné čistící a detoxikační účinky. Pomáhá z organizmu odstraňovat těžké kovy, chemické toxiny a další jedovaté látky. Podporuje kožní metabolizmus, hojení ran a vředů. Společně s fykocyaninem, železem, vitamínem B12 a kyselinou listovou výrazně podporují zdravou krvetvorbu.

Dále obsahuje množství VITAMÍNŮ:
A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E, a K, betakaroten (provit. A)
Díky bohatému obsahu vitamínů skupiny B, hlavně B12, je důležitá pro správnou funkci nervů, očí, jater, pokožky.
KAROTENOIDY
Spirulina je nejbohatším zdrojem beta karotenu, jeho koncentrace je několikanásobně vyšší než v mrkvi.
Spirulina obsahuje komplex několika karotenoidů bohatých na antioxidanty. Karotenoidy jsou tvořeny přibližně 50 % karoteny – alfa, beta a gama a 50 % xantofyly – zeaxantin, astaxantin a další. Ačkoliv beta karoten je ze všech karotenoidů nejznámější, komplex rozličných karotenoidů je mnohem efektivnější než pouhý izolovaný syntetický beta karoten ve formě vitaminových přípravků.
MINERÁLNÍ LÁTKY
Draslík, sodík, fosfor, hořčík, vápník, železo, mangan, zinek, měď, selenium
Spirulina je jedním z nejbohatších zdrojů železa, které má vliv na tvorbu červených krvinek a hemoglobinu. Příznivě působí na transport kyslíku, snižuje únavu a pocit vyčerpání. Obsah železa ve Spirulině je několikanásobně vyšší než v ostatních potravinách a jeho vstřebatelnost je podstatně vyšší než u syntetických doplňků železa.
Vápník všeobecně ve výživě chybí, hořčík usnadňuje absorpci vápníku ve Spirulině.
Chrom pomáhá efektivně využít glukózu a přispívá k zachování normálního metabolizmu.


NEESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY
Kyselina asparagová, kyselina glutaminová, alanin, arginin, cystin, prolin, serin, tyrosin










ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY











ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY

Spirulina obsahuje jako jeden z mála rostlinných zdrojů veškeré esenciální aminokyseliny (esenciální - lidské tělo je nedokáže syntetizovat, musí být do organizmu dodávány s potravou),
Fenylalanin (nezbytný pro správnou činnost nervové soustavy), glycin, histidin, isoleucin, leucin, lisin, metionin, treonin, tryptofan, valin.
Spirulina obahuje kyselinu gama-linolenovou (GLA) a kyselinu linolovou. GLA je v organizmu důležitá pro tvorbu tělu prospěšných prostaglandinů PGE. Kyselina linolová snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi.
Obsah všech základních aminokyselin a fykocyaninu z ní činí komplexní bílkovinu, diky čemu je vysoce přínosnou náhradou za proteinové prášky.
Na rozdíl od jiných forem proteinů (bílkovin), je Spirulina z 85-95% stravitelná.
Díky množství bílkovin - má jich více než 50% - zaujímá přední místo, jako nejvíce na proteiny bohatá potravina v přírodě.

Fykocyanin - zajimavá látka
Spirulina obsahuje také i tzv. fykocyanin - modré nebo až modrofialové barvivo - fotosyntetický pigment, který slouží k absorbci a přenosu sluneční energie do reakčních center – chlorofylu, vyskytující se v tělech mikroorganismů. Vědecké analýzy ukázaly jeho vysoké antioxidační i protizánětlivé hodnoty. Fykocyanin má blahodárné účinky na ledvinová onemocnění, snižuje množství toxických látek v ledvinách a chrání ledviny před chemickými látkami, obsaženými například v potravinách či lécích. Fykocyanin též podporuje vznik a tvorbu kmenových buněk v kostní dřeni, zvyšuje obranyschopnost – stimuluje imunitní systém, má protinádorové účinky a přispívá k rychlejšímu hojení ran.


 

JAK MŮŽE BÝT NÁPOMOCNÁ NAŠEMU ZDRAVÍ A SKVĚLÉ KONDICI TA ZELENÁ LÉČITELKA – NEJJEDNODUŠŠÍ ORGANIZMUS PLANETY?
Je vhodná pro vegetariány a pro lidi všech věkových skupin, včetně dětí, těhotných a kojících matek, studenty, úředníky, těžce pracující dělníky, sportovce a seniory nevyjímaje. Koncentrace všech základních živin, z ní činí nejvíce kompletní a zdraví prospěšnou potravinu pro zdraví lidí i zvířat. Její bohaté složení ji zařazuje mezi tzv. superfoods - super potraviny či greenfoods - zelené potraviny. Buněčná stěna Spiruliny je tvořena měkkými mukopolysacharidy, neobsahuje celulózu, což umožňuje její lehkou stravitelnost a dobré vstřebávání.

 ►plní funkci nejen výživnou, doplňující potřebné složky, ale rovněž má pozitivní detoxikační a
    antioxidační účinky - pomáhá organizmus očistit od účinků vlivu znečištěného životního prostředí
 ►Spirulina pomáhá efektivně odbourávat nežádoucí toxické látky a hlavně nebezpečné volné radikály ,Poutá je na sebe a přirozenými                cestami je odvádí z těla pryč
 ►dodává potřebné minerály, vitamíny a živiny
 zlepšuje střevní mikroflóru
 pomáhá při srdečních onemocněních či poruchách metabolizmu
 podporuje imunitní systém a posiluje obranyschopnost organizmu
 je prevencí mnohých onemocnění a zlepšuje celkový stav organizmu
 pomáhá kontrolovat tělesnou váhu
 podporuje krvetvorbu
 redukuje cholesterol
 ►snižuje vysoký krevní tlak
 pomáhá snižovat nadváhu
 pomáhá při budování svalové hmoty
 podporuje detoxikaci ledvin
 chrání buňky před radiací
 ►osvědčila se také jako dokonalá výživa při vysoké pracovní zátěži a stresu
 ►pomáhá při léčbě kožních nemocí
 ►pomáhá při cukrovce
 dodává potřebné minerály, vitamíny a živiny
 pomáhá při anemii
 pro své výrazné antivirové účinky se doporučuje při problémech s opary a jinými zánětlivými projevy

 

Mimo to pomáhá při:
artritidě (bolestech a otocích kloubů)
stimulaci lymfatického systému a novotvorby krevních elementů
snižování projevů alergií
kardiovaskulárních onemocněních
snižování hladiny LDL cholesterolu (zatímco hladina HDL cholesterolu = žádoucího cholesterolu a triglyceridů zůstala nezměněna)
redukci hmotnosti
astma – podávání spiruliny napomáhá zlepšit funkci plic
zlepšení vidění
podpoře růstu tkání
otravách arzenem a težkými kovy
Spirulina zvyšuje počet laktobacilů ve střevech, poskytuje zvýšenou ochranu před infekcemi
 použití v dermatologiii - složky, které obsahuje spirulina, zpomalují proces stárnutí a udržují zdravou pokožku
ve stomatologii - pomáhá při léčbě zánětlivých onemocněních v dutině ústní.
 používá se při poškození jater
 používá se při léčbě rakoviny a je vhodná při léčbě ozařováním
 má antivirové účinky – herpes viry (opary), spalničky, příušnice, chřipka typu A
 používá se při léčbě nedostatku zinku
Důvody proč používat právě spirulinu pocházející z And :
Je pěstovaná v ekologicky naprosto čistém horském prostředí Ekvádorských And, ve výškách 2.800 m.n.m. Velmi velký vliv na její vyživné hodnoty, a tim také na nejlepší kvalitu, má délka působení slunečních paprsků.
Získala vysoké postavení na světovém trhu jako nejčistší a nejkvalitnější. Je 100% přírodní, není geneticky modifikována (non-GMO) a pěstovaná bez pesticidů.
Již sám způsob jejího pěstování, který plně zaručuje její mikrobiální čistotu, z ní činí opravdovou perlu mezi Spirulinami.
Skleníkový systém pěstování je navržen tak, aby dostatek intenzivního slunečního svitu, minimálně po dobu 12 hodin denně, ji umožnil optimální růst, reprodukci a nejlepší uskladnění energie a živin.
Díky němu se pomocí fotosyntézy stává doslova akumulátorem sluneční energie, kterou my, unavení lidé, tolik potřebujeme. Působí jako desinfekční prostředky, umožnující zachování vysoké čistoty mikrobiologické kultury v bazénech.
Zajišťuje ji ochranu před jakýmkoli fyzickým znečištěním zvenčí a zabraňuje růstu nežádoucích mikroorganismů .

Při pěstování se používá výhradně čistá podzemní voda z Andských ledovců. Voda je pravidelně kontrolována nezávislou laboratoří, která ověřuje její mikrobiologickou a fyzikálně chemickou čistotu.
Zpracování je velmi šetrné, Spirulina prochází nejprve procesem mikrofiltrování, poté se umývá čistou vodou a vysuší při nízkých teplotách (pro zachování enzymů a dalších prvků citlivých na teplo) a pak rozdrobí na jemný prášek který se následně zpracovává do různých balení bez umělých pojiv, konzervantů a jiných příměsí.

Výrobce se prezentuje vysokou etikou a zodpovědností, přesně dodržuje podmínky a standardy pěstování, díky čemuž si Spirulina z And již dlouho drží pozice jako nejčistší a nejkvalitnější na světových trzích.
 
Jak užívat Spirulinu?





 

 

Spirulina je potravina a lze ji konzumovat v jakémkoli množství.
Spirulinu lze užívat najednou nebo rozdělit na menší dávky s jídlem nebo mezi jídly.
Děti: 1 plná lžička denně

Dospělí: 1 - 3 polévkové lžíce. Při detoxikačních kůrách či očistných programech a sportovních aktivitách je možné dávku zvýšit. Nápoj se Spirulinou je zdravou variantou energy drinků.

Pro dosažení co nejlepších účinků Spiruliny ji doporučujeme zařadit do každodenního jídelníčku.

V případě užívání prášku doporučujeme smíchat ho s menším množství vody, rozmíchat a pak dolít vodou a vypít. Pro potlačení typické chuti Spiruliny je dobré do vody přidat šťávu z 1/2 citronu.

Další variantou je vmíchání prášku do jogurtů, polévek či běžných jídel. A nebo pití s džusy z jablek, hrušek, jahod nebo tropického ovoce. Jedna lžička Spiruliny se smíchá se sklenicí ovocného džusu, doporučuje se našlehat v mixéru nebo šejkru.

Podávaná společně s rozmixovaným ovocem (např.s jablkem, banánem, broskví, anansem a dalším ovocem, a citronovou nebo pomerančovou šťávou) je vynikající, chutnou a zdravou přesnídávkou.
NEJVĚTŠÍ VÝHODY UŽÍVÁNÍ SPIRULINY Z AND

 
Proč by měla být Spirulina Andina součástí našeho jídelníčku?
Více než 1 miliarda lidí na celém světě trpí nadváhou, z toho 300 milionů trpí obezitou.

Organizace spojených národů (OSN) a Světová zdravotnická organizace (WHO) zjistily, že nadváha a obezita jsou způsobeny podvýživou.
Podvýživa, které jsme vystaveni konzumací průmyslových potravin chudých na živiny, v kombinaci s nadměrnou konzumací tuků a sacharidů, produkuje nadváhu.
Spirulina Andina obsahuje základní proteiny, které tělo potřebuje k udržení ideální váhy, a navíc posiluje obranyschopnost a chrání proti nemocem. Je určena pro každodenní potřebu celé rodiny. Ti, kteří měli možnost její účinky vyzkoušet a pocítit na sobě její působení, se sami přesvědčili, že jejich dny se staly příjemnější, radostnější a plné vitality.