HERBÁŘ PERUÁNSKÝCH BYLIN A ROSTLIN
dary And a Amazonie




Caigua

Používa se při zdravotních problémech:


Nadváha  /  Trávení, žaludek, střeva  /  BEZLEPKOVÁ DIETA  /  Cukrovka  /  Cholesterol  /  Krevní oběh
CAIGUA
Cyclanthera pedata L. Schard
DALŠÍ Z OBDIVUHODNÝCH DARŮ PERUÁNSKÉ PŘÍRODY – FUNKČNÍ POTRAVINA, SILNÝ, PŘIROZENÝ SPALOVAČ TUKŮ – CESTA KE ŠTÍHLÉ POSTAVĚ A NORMÁLNÍ HLADINĚ CHOLESTEROLU


 
Caigua nebo Caigui je prastarou peruánskou rostlinou, rostoucí v teplém a vlhkém klimatu, známou již v kultuře Mocha. Její domorodé názvy jsou: caygua, caihua, cayhua, achojcha, quishiu, a v jazyku Quechua - achocha nebo achoccha.

Tato silně rozvětvená popínavá rostlina s elipsovitými listy dorůstá délky až 5 metrů. V nevelkých, nažloutlých květech ve tvaru kalicha, se tvoří lehce zploštělé plody, připomínající okurky se zaostřeným koncem. Plody dosahují délky až 20 cm, barvu mají tmavě zelenou až téměř bílou a nerovnoměrný povrch mají pokryt jemnými trny.

Dozrálé plody jsou bohaté na minerální látky, pektiny, vlákninu, bílkoviny, uhlovodany a tukové složky. Obsahují také kyselinu galakturonovou, dihydroxitriptamin, pryskyřici, minerální látky (fosfor), vitamíny – hlavně B a C, lipoproteiny a steroidní látky: β-sitosterol a jeho 3-β-D-glukosid.

V Peru je Caigua všeobecně uznávána jako potravina s nízkými kalorickými, ale vysokými zdravotními hodnotami.
Popularitu si získala především jako „specialista” na cholesterol, protože bioaktivní substance, které se v ní nachází, mají pozitivní vliv na metabolismus tuků.
Snižují hladinu „zlého” cholesterolu LDL, odpovědného za sklerotické změny cév, a současně zvyšují hladinu „dobrého” cholesterolu HDL.
Díky těmto vlastnostem je Caigua využívána k prevenci arteriosklerózy, neboť čistí cévy a tepny od usazenin a tím pomáhá předejít srdečním a oběhovým chorobám. Mimo to podporuje léčbu vysokého krevního tlaku a cukrovky.

 
 














Všechny části Caiguy jsou zdravé. Mletá semena, užívaná na lačno, pomáhají k odstranění cizopasníků, odvar z nich je užíván ke snížení krevního tlaku. Syrová šťáva se užívá při zánětech uší jako vnější obklad. Také plody a listy působí protizánětlivě a po rozdrcení se používají jako obklady na znečištěnou nebo infikovanou pokožku. Syrové nebo vařené plody pomáhají při cukrovce a oběhových potížích. Působí také proti bolesti, a protizánětlivě v případech onemocnění dýchacích cest a také při kloubních onemocněních. Mladé listy a větvičky mohou sloužit jako hodnotná zelenina a kořeny se používají k čištění zubů.

Caigua se používá jak syrová, tak i vařená. Plody, očištěné od semen, se plní masem, rybami nebo sýrem a zapékají. Je možno je i nakládat jako okurky anebo užívat ve formě prášku.

Složky obsažené v Caiguy jsou dokonalým regulátorem metabolismu sacharidů a tuků. Významnou mírou snižují jejich hladinu díky donucení organismu ke spalování rezerv. Pomáhají tak k účinnému snižování hmotnosti u osob s nadváhou, bez narušení rovnováhy.
Příznivý zdravotní účinek této rostliny byl analyzován a potvrzen množstvím výzkumů a testů. Byly provedeny hlavně v Peru, domovině Caiguy a díky nim tato rostlina získává stále větší uznání jako funkční potravina.
Například jeden z výzkumů, provedený a zadokumentovaný v roce 1995 Gustavo F. Gonzalesem a kol. na Universidad Peruana Cayetano Heredia, (UPCH) v Limě vykázal, že po 12 týdnech podávání šesti kapslí (po 200 mg) denně došlo ke

snížení hladiny LDL cholesterolu o 23%
a zvýšení hladiny HDL cholesterolu o 42%.


 


















VÝSLEDKY VÝZKUMŮ TAKÉ UKAZUJÍ, ŽE:
  • dávka 1-2 g denně zpráškované Caigua snižuje hladinu cholesterolu
  • čistí stěny tepen a žil od usazenin cholesterolu
  • pomáhá při chorobách oběhu krve
  • pomáhá předejít arterioskleróze, srdečním onemocněním, brání tvorbě křečových žil
  • působí jako prevence srdečního infarktu
  • čistí krev
  • snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá jeho stabilizaci
  • redukuje nadváhu, metablizuje tuky a je cennou pomocí v redukčních dietách
  • pomáhá při zachování správné tělesné hmotnosti
  • redukuje celulitis
  • snižuje hladinu krevního cukru, působí jako prevence cukrovky a pomáhá při jejím léčení
  • pomáhá překonávat problémy vyvolané špatnými stravovacími návyky
  • působí proti bolesti a je užívaná při trávících problémech (žaludečních a střevních)
  • díky protizánětlivému působení pomáhá předcházet revmatickým změnám kloubů
  • podporuje léčbu roztroušené sklerózy
  • zpomaluje procesy stárnutí buněk, omlazuje organizmus a pomáhá při uchování zdraví
Je na místě i dodat, že v Peru je Caigua společně s Hercampuri a Sacha Inchi užívána jako „omlazovač” organizmu a k redukci nadváhy a celulitu.
V pěstování této cenné rostliny je Peru na prvním místě, přestože s ohledem na její rostoucí popularitu je v současnosti Caigua pěstována i v jiných částech Jižní i Střední Ameriky.

POUŽITÍ  V PERU :

Kapsle: užívat 4-6 kapslí denně. Celou dávku je možno užít jednorázově – ráno na lačno.
Prášek: 1-3 rovné lžičky prášku denně, nejlépe před jídlem.
UPOZORNĚNÍ:
Nepřekračujte doporučené denní dávkování.
Není určeno těhotným a kojícím ženám.
Podle názoru dietologů je Caigua velmi zdravou součástí stravy – nazývají ji cestou ke štíhlé postavě a zdraví bez rizika. Doporučují ji užívat 3 měsíce, udělat 3 týdenní pauzu a eventuálně další 3 měsíce kúru zopakovat.

Příroda je neuvěřitelně bohatou a obrovskou lékárnou, z jejichž darů bychom měli vědomě čerpat. Peruánská Caigua je dalším pokladem - tentokrát mimořádně účinným nástrojem v boji se strašákem naší doby - otylostí a cholesterolem. Je však třeba podtrhnout i její závažnou roli v prevenci různých chorob. A pokud jim chceme účinně předcházet, nesmíme ji opomíjet.











 
















ZDROJ:

Plantas Medicinales Nativas del Peru, PALACIOS VACCARO W.J., Concytec, Lima, Perú, 1997,
The Healing Forest, SCHULTES E.R., RAFFAUF R.F., DioscoridesPress, Portland (OR), USA, 1992, ISBN 0-931146-14-3
 Amazonian Ethnobotanical Dictionary, DUKE A.J., VASQUEZ R., C.R.C. Press, Boca Raton, USA, 1994,
Diccionario enciclopedico de plantas utiles del Perú, BRACK EGG A., CBC - Centro de Estudios Regionales Andinos «Bartolomé de Las Casas» , Cuzco, Perú, 1999 , ISBN 9972-691-21-0
Vocabulario de los nombres vulgares de flora peruana, SOUKUP J. SDB, Editoria Salesiana, Lima, Perú, 1975
Užitkové rostliny tropů a subtropů, VALÍČEK P. a kol., Academia, Praha, ČR, 2002, ISBN 80-200-0939-6

Používa se při zdravotních problémech:


Nadváha  /  Trávení, žaludek, střeva  /  BEZLEPKOVÁ DIETA  /  Cukrovka  /  Cholesterol  /  Krevní oběh